Hoeveel goedkoper is een refurbished iPhone nu eigenlijk ten opzichte van een nieuwe iPhone?

Met een refurbished iPhone kies je voor een smartphone die technisch op-en-top in orde is voor een tweede leven, terwijl de prijs veelal een stuk lager is ten opzichte van de nieuwprijs. Maar hoeveel bespaar je nu over het algemeen tegen over de nieuwprijs? Wij zochten het uit. Zo hebben we aan de hand van drie paradepaardjes van Apple gekeken wat nu zoal het prijsvoordeel is ten opzichte van gloednieuw.

Voor onze vergelijking hebben de iPhone XR, de vernieuwde SE en uiteraard de iPhone 11 erbij gepakt. Laten we beginnen met de eerste in de lijst. De iPhone XR is een degelijke smartphone die je niet over het hoofd kunt zien binnen iPhone-lijn. Zo heeft hij een robuuste processor, een groot scherm en een degelijke camera. Wel zijn er kanttekeningen te plaatsen. Zo heeft de XR een LCD display in plaats van OLED en slechts één cameralens. De iPhone XR staat qua specs over het algemeen boven de vernieuwde iPhone SE (2020) en net onder de iPhone 11.

Bespaar ongeveer een kwart van de nieuwprijs van een iPhone XR

Op het moment van schrijven (april 2021) wordt een nieuwe zwarte iPhone XR met 64GB intern geheugen aangeboden voor gemiddeld EUR 576 (over drie aanbieders). Dit terwijl de ‘zo goed als nieuw’ refurbished variant wordt aangeboden voor gemiddeld EUR 439 (over drie aanbieders). Kortom, ten opzichte van een nieuwe XR bespaar je al 137 euro, wat zich vertaalt in ongeveer een kwart ten opzichte van de nieuwprijs. Dit is een stevig prijsvoordeel, vooral omdat een ‘zo goed als nieuw’ toestel technisch volledig is gereviseerd en deze typisch maar enkel lichte cosmetische gebruikssporen heeft aan de buitenkant. Al zul je doorgaans met het blote oog goed moeten kijken om ze te zien. Ga je voor een refurbished XR die ‘zichtbaar gebruikt’ is, dan loopt het prijsvoordeel op tot ongeveer 200 euro.

Pak tot circa 20% van de nieuwprijs van een iPhone SE (2020)

De iPhone XR is een ietwat ouder model dat in 2018 door Apple is geïntroduceerd. Laten we nu eens een nieuwer model langs de meetlat leggen. We nemen hiervoor de vernieuwde iPhone SE die het afgelopen jaar (2020) op de markt is gekomen.

Deze vernieuwde SE lijkt aardig wat weg te hebben van de uit 2017 stammende iPhone 8. Het toestel heeft dezelfde vorm, een Touch ID-homeknop, hetzelfde scherm en camera-setup. Hoewel, onder de streep is het niet helemaal de 2.0 versie van de iPhone 8, want de SE 2020 heeft veel van de specs van de iPhone 11 (zoals dezelfde processor). Nieuw in de winkel kost de SE gemiddeld EUR 471 (gemeten over drie aanbieders), terwijl een ‘zo goed als nieuw’ refurbished toestel gemiddeld 385 kost (ook gemeten over drie aanbieders). Je prijsvoordeel komt hier dus uit op 86 euro, wat omgerekend om en nabij de 18% is ten opzichte van de nieuwprijs. Dit andermaal voor technisch volledig gereviseerd toestel, waarvan de gebruikssporen veelal amper waar te nemen zijn. Ga je voor een ‘zichtbaar gebruikt’ refurbished toestel dan kan je voordeel oplopen tot 115 euro (ofwel een kwart van de nieuwprijs).

Relatief minder prijsvoordeel op de iPhone 11 ten opzichte van de XR en SE (2020)

Tenslotte vergelijken we de iPhone 11. Dit toestel is de opvolger van de iPhone XR en kan worden gezien als de krachtige ‘budget’ iPhone van Apple. Zo krijg je een stevige batterijduur en krachtige camera’s voor een relatief zachte prijs. Nieuw in de winkel wordt iPhone 11 op het moment van schrijven aangeboden voor gemiddeld 707 euro (gemeten over drie aanbieders). Een ‘zo goed als nieuw’ refurbished iPhone 11 komt voor gemiddeld 638 euro, dus hier bespaar je om en nabij de 70 euro (ofwel 10%). Ga je voor een ‘zichtbaar gebruikte’ refurbished iPhone 11, dan kan het voordeel oplopen tot 160 euro (ofwel 22% ten opzichte van de nieuwprijs).

Benieuwd waar deze refurbished toestellen zoal te vinden zijn? Check dan vooral onze vergelijkingstabellen via de onderstaande links.