Waterschade iPhone

waterschade iphone

Waterschade aan je iPhone? Fix het in 7 stappen.

Heb je je iPhone in het toilet laten vallen, of zat hij nog in je broek die in de wasmachine is beland? Je bent niet de enige, het overkomt de beste onder ons. Belangrijk is om snel te reageren, want misschien is het nog niet te laat en kun je daadwerkelijke waterschade aan je iPhone voorkomen.

1. Zet je iPhone uit

Het allerbelangrijkste is om je telefoon direct uit te zetten. En laat hem vervolgens ook uit staan. Het zal verleidelijk zijn om hem aan te zetten om te kijken of hij het nog doet, maar doe dat vooral niet. De kans is groot dat je daardoor nog meer schade aanricht.

2. Maak je iPhone droog

Heb je een hoesje om je telefoon? Haal deze er dan voorzichtig, met het scherm naar beneden gericht, af. Verwijder vervolgens alle accessoires, inclusief de screen protector. Pak een droge, pluisvrije doek en dep je iPhone droog. Zorg dat je hem niet teveel beweegt waardoor het water zich binnenin kan verspreiden. Heb je geen pluisvrije doek? Gebruik dan bijvoorbeeld een oud t-shirt. 

3. Verwijder je SIM-kaart

Zodra de buitenkant van je iPhone droog is kun je je SIM-kaart en de lade verwijderen. Dit doe je in eerste instantie om je SIMkaart zelf te redden, maar ook om lucht in de iPhone te laten. Het is tenslotte een vrij grote opening en droge lucht zorgt ervoor dat het vocht in je telefoon sneller kan verdampen.

4. Laat je iPhone met rust

Leg je iPhone in een open ruimte om te laten drogen. Zorg ervoor dat de ruimte koel en droog is en leg je telefoon, met het scherm naar beneden gericht, op een vlakke plek zoals een vensterbank of boekenplank. 

Heb je toevallig absorberende Silica Gel zakjes in huis? Leg deze op of rondom je iPhone om extra vocht te onttrekken. Silica Gel zakjes vind je in bijvoorbeeld schoenendozen en bij de aankoop van kleding. Altijd handig om te bewaren dus. 

Leg je iPhone niet in een bak met rijst. Ook al neemt rijst water op, het is wetenschappelijk bewezen dat een iPhone sneller droogt door hem in een open, droge ruimte neer te leggen. Daarnaast kunnen rijstkorrels of resten in de poorten van je toestel terecht komen en deze beschadigen.

5. Wacht 36 tot 48 uur

Wacht zo lang mogelijk met het gebruiken van je iPhone. We raden je aan om het toestel minimaal 36 tot 48 uur uit te laten staan. Als je iPhone eerder aan zet, heb je kans dat er nog onderdelen nat zijn welke vervolgens onherstelbare schade aanrichten. 

6. Zet je iPhone aan

Lang genoeg gewacht? Zet je iPhone aan. 

Gaat hij aan? Zorg dan dat je direct een back-up maakt. Het kan namelijk gebeuren dat je iPhone met waterschade er na een aantal dagen, weken of zelfs maanden alsnog mee ophoudt.

7. Reparateur

Aangezien je niet weet hoe je toestel er aan toe is kun je hem het beste, voor een extra check, langs een reparateur brengen. Hij zal je telefoon uit elkaar halen en elk onderdeel afzonderlijk bekijken. Let wel op, een reparateur geeft bij waterschade geen garantie dus je kunt hem niets kwalijk nemen als je iPhone er naderhand toch mee ophoudt. 

Wat moet niet doen bij waterschade aan je iPhone?

Er zijn een aantal mythes als het gaat om waterschade aan je iPhone. Vele websites adviseren om je iPhone te laten drogen in de oven of hem in een bak rijst te leggen. 

Wij raden je echter aan om bij waterschade de bovenstaande 7 stappen te doorlopen en je niet te laten verleiden om een van de onderstaande huis tuin en keuken methodes te gebruiken.

  • Je iPhone in de zon laten drogen.
  • Je iPhone in een bak rijst leggen. 
  • Met een föhn je iPhone droog blazen. Hiermee verspreid je het vocht en heb je alleen maar meer kans op schade. 
  • Het toestel in de oven laten drogen. Je iPhone kan niet tegen hoge temperaturen, dus dit is niet verstandig.
  • Je iPhone in de vriezer leggen om te voorkomen dat het water zich verder verspreidt. 

Hoe weet je of je iPhone waterschade heeft?

Wil je zeker weten of je iPhone waterschade heeft? Dit kun je controleren door middel van een indicator die aanwezig is in het merendeel van de iPhone modellen. 

Dit doe door je Simkaart lade te openen en vervolgens met een lampje in het gat te schijnen. Zie je een rode kleur dan is de LCI (liquid contact indicator) geactiveerd en betekent het dat er water in de telefoon is gelopen. 

Is de indicator wit of zilver? Goed nieuws! Je iPhone heeft waarschijnlijk geen waterschade.

waterschade iphone
Bron: Apple.com

Iphone waterdicht?

Je zult je zelf wellicht de vraag stellen, is mijn iPhone waterdicht? Het is goed om te weten dat geen van de iPhone modellen waterdicht is. Wel zijn er een aantal waterbestendige exemplaren. 

Sinds de iPhone 7 op de markt verschenen is hebben alle nieuwe iPhones een waterbestendigheid classificatie, een zogenaamde IP-rating. Dit is een certificering die aantoont dat een product aan een bepaalde norm van water- en stofdichtheid voldoet.

Onderstaande tabel geeft een overzicht welke IP rating elk van de iPhone modellen heeft. 

iPhone modelWaterbestendigheidIP rating
Eerste iPhone t/m iPhone 6plusGeenGeen
iPhone 7 en 7 plus1 meter diep, max 30 minutenIP67
iPhone 8 en 8 plus1 meter diep, max 30 minutenIP67
iPhone X1 meter diep, max 30 minutenIP67
iPhone XR1 meter diep, max 30 minutenIP67
iPhone SE 1 meter diep, max 30 minutenIP67
iPhone XS en XS Max2 meter diep, max 30 minutenIP68
iPhone 112 meter diep, max 30 minutenIP68
Iphone 11 pro en 11 pro max4 meter diep, max 30 minutenIP68
Iphone 12, mini, pro en max6 meter diep, max 30 minutenIP68

Wat doe je als je iPhone toch kapot is?

Heeft je toestel het niet overleefd dan zul je enorm balen. Een iPhone is tenslotte vrij prijzig. Helaas valt waterschade niet onder de garantie van Apple en dus zul je op zoek moeten naar een alternatief. 

Je kunt je toestel inruilen bij een Refurbished aanbieder. Deze gebruikt de onderdelen welke nog wel goed zijn voor reparaties aan andere toestellen. Vaak dien je dan nog enkele honderden euro’s bij te leggen om er er een nieuwe iPhone voor terug te krijgen. Je kunt je kapotte iPhone onder andere verkopen via Swappie, Apple Trade-in en 123verkopen.

Mocht je een nieuw toestel aan willen schaffen. Probeer dan zeker eens onze Refurbished iPhone vergelijkings pagina voor de beste deal.