iPhone verkoopklaar maken

iphone verkoopklaar maken

Tijd voor een nieuwe iPhone? Of je nu de iPhone 12, een budgetvriendelijke iPhone SE of de populaire refurbished iPhone 11 in gedachten hebt, je wilt waarschijnlijk je oude model verkopen om het nieuwe toestel te financieren. Je oude iPhone is tegenwoordig, mede door de stijging van het aantal verkochte refurbished iPhones, steeds meer geld waard. Dus het is zeker de moeite waard. Je iPhone verkoopklaar maken voordat je deze verkoopt is essentieel.

Je wilt natuurlijk niet dat je persoonlijke gegevens in verkeerde handen terecht komen of dat je andere problemen ondervindt bij het overstappen naar een nieuwe iPhone. Wij geven je 9 tips om zonder zorgen over te stappen.

iPhone verkoopklaar maken: 9 stappen

1. Back-up iPhone

Voordat je de gegevens op de iPhone wist, is het belangrijk om eerst een back-up te maken. Deze back-up kan gebruikt worden als basis bij de installatie van je nieuwe toestel. Je wilt tenslotte je gesprekken, foto’s en contacten ook op je nieuwe device tot je beschikking hebben. Overigens is het verstandig regelmatig een back-up te maken zodat je geen bestanden kwijt raakt door bijvoorbeeld een mislukte upgrade, een bug of diefstal. 

Een back-up kan gemaakt worden op verschillende manieren. Lokaal via iTunes, in de cloud via iCloud of met gebruik van externe tools. Wij adviseren om voor een van de eerste twee opties te gaan omdat er ook veel tools op de markt zijn die niet zorgvuldig met je gegevens om gaan.

Back-up via iCloud

In principe maakt iCloud dagelijks automatisch een back-up. Toch is het verstandig om nog eenmaal handmatig een back-up te maken voordat je je afmeldt bij iCloud. Dit doe je als volgt:

 • Maak verbinding met WiFi;
 • Ga naar instellingen;
 • Tik op je naam;
 • Vervolgens op ‘iCloud’;
 • Klik op ‘iCloud reservekopie’;
 • En vervolgens op ‘Maak nu reservekopie’.

Het maken van de reservekopie kan even duren. Zorg er voor dat je verbonden blijft met WiFi totdat de kopie is voltooid.

Een lokale back-up met een Mac

Het maken van een lokale back-up met een Mac is net zo eenvoudig. Sluit je iPhone, door middel van een kabel, aan op je Mac. Heb je macOS 10.15 of hoger selecteer dan je iPhone in het Finder menu. Klik vervolgens op Algemeen, selecteer ‘Maak op deze Mac een reservekopie van alle gegevens op je iPhone’ en klik op ‘maak nu reservekopie’. 

Heb je een oudere macOS versie? Gebruik dan iTunes voor het maken van een back-up. Sluit je iPhone aan op je Mac, open iTunes en selecteer de iPhone onder Apparaten. Klik op het toestel met de rechtermuisknop en kies voor Back-up. Klik vervolgens op ‘maak nu reservekopie’.

iphone verkoopklaar maken

2. Loskoppelen Apple Watch

Heb je een Apple Watch en is die gekoppeld aan je iPhone? Koppel deze dan los voordat je verder gaat. 

3. Afmelden Apple services

Nu je een back-up hebt gemaakt en je Apple Watch ontkoppelt is, is het tijd om je af te melden bij een aantal services. Meld je achtereenvolgend af bij iCloud, iTunes en de Appstore. 

4. iMessage uitschakelen

Er bestaat een kans dat je iPhone berichten blijft ontvangen, zelfs nadat het apparaat is verkocht. Om dit te voorkomen, dien je iMessage uit te schakelen. Dit doe je door op instellingen je tikken, navigeer vervolgens naar berichten en tik op de schakelaar naast iMessage. 

5. Zoek mijn iPhone uitschakelen

Zorg ervoor dat je ‘Zoek mijn iPhone’ uitschakelt. Dit doet u als volgt:

 • Navigeer naar Instellingen en tik op je naam;
 • Ga vervolgens naar iCloud, Zoek mijn iPhone;
 • Tik op de schakelaar om Zoek mijn iPhone uit te schakelen. Mogelijk wordt er gevraagd om je Apple ID en wachtwoord in te voeren. 

6. Gegevens en instellingen verwijderen

Nu je een back-up van je gegevens hebt gemaakt, kun je je gegevens en instellingen verwijderen. Zorg ervoor dat je iPhone volledig is opgeladen of aangesloten op een stroombron voordat je de volgende stappen doorloopt:

 • Navigeer naar instellingen;
 • Tik op Algemeen;
 • Vervolgens op Reset;
 • Tik op Wis alle inhoud en instellingen. Het kan zijndat er om je wachtwoord gevraagd wordt. Vul deze in en tik op iPhone wissen. 

Het verwijderen van alle inhoud en instellingen kan enkele minuten duren. 

7. Verwijder iPhone uit Apple ID account

Het is belangerijk om je iPhone te verwijderen uit je Apple ID account. Ga hiervoor naar  https://appleid.apple.com/account/manage, klik op iPhone onder apparaten en klik vervolgens op de knop “Remove from Account” in de popup. 

8. Simkaart verwijderen

Voordat je je toestel verkoopt dien je je Simkaart te verwijderen. Heb je hier hulp bij nodig? Check de overzichtspagina van Apple: https://support.apple.com/nl-nl/HT201337 

simkaart verwijderen

9. Uw telefoon deblokkeren

Je kunt een hogere waarde vragen als je je telefoon Simlock vrij verkoopt. Hierdoor kan hij op de meeste GSM-netwerken over de hele wereld worden gebruikt. Als je contractperiode met je provider voorbij is, kun je een unlock aanvragen bij je provider. 

Alle stappen doorlopen? Je iphone verkoopklaar maken was niet heel ingewikkeld. Je bent klaar om je iPhone te verkopen. Dat kan via Refurbished aanbieders, Marktplaats, Facebook Marketplace of bij Apple zelf. Er zijn voor- en nadelen voor alle opties, dus weeg af wat je belangrijk vindt.

Je iPhone verkoopklaar maken, het is dus essentieel. Is het gelukt? Dan is het nu tijd om je iPhone te verkopen. Lees ons artikel over het verkopen van je iphone om dit zo goed mogelijk te doen. Mis je overigens nog stappen in dit proces? Laat het ons weten in de comments.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *