Is een refurbished iPhone 11 nog een goede koop in 2022?

De iPhone 11 was een aantal jaar geleden Apple’s paradepaardje. Bij de introductie eind 2019 was het één van de beste smartphones op de markt. Nu bijna drie jaar later beantwoorden wij de vraag of een refurbished iPhone 11 nog een goede koop is in 2022. We doen dit op basis van de belangrijkste kenmerken en technische specificaties.

De iPhone 11 was destijds één van Apple’s meest geavanceerde smartphones en heeft nog steeds veel te bieden. Daarom kiezen veel mensen die niet per se het nieuwste en meest geavanceerde model willen, maar wel waar voor hun geld vaak voor dit toestel. Dit vooral ook omdat hij nog steeds komt met besturingssysteem-updates en hardware heeft die gemakkelijk de zwaarste taken aankan.

De sterke punten

De iPhone 11 komt met tal van functies die hem ooit tot één van de best verkochte telefoons maakten. De meest in het oog springende punten zijn als volgt:

  • Hij is compact: zijn kleine formaat en 6.1 inch scherm maken het een ergonomische telefoon die gemakkelijk met één hand te gebruiken is.
  • Snel en soepel: de krachtige A13 Bionic-processor is in staat om de apps en games te draaien zonder enige vertraging. Kortom, qua gebruikservaring zit het met de iPhone 11 wel goed
  • Degelijke camera’s: de camera’s van iPhone 11 behoren weliswaar niet meer tot de beste die momenteel te vinden zijn, maar ze leveren nog steeds een uitstekende beeld- en videokwaliteit bij elke opname, zowel overdag als ’s nachts.
  • Prima batterijduur: bij gemiddeld gebruik haal je met gemak het einde van de dag. Let wel: als je non-stop zit te facetimen dan gaat dit uiteraard niet op! Het grote voordeel is verder dat je bij een refurbished toestel bijna altijd een nieuwe accu krijgt. Hiernaast komt deze nieuwe accu veelal ook met twee jaar garantie.
  • Face ID: het gezichtsherkennings- en ontgrendelingssysteem van de iPhone 11 is één van de beste en veiligste, en overtreft dat van alle Android toestellen. Het maakt hiervoor gebruik van een 3D mapping van je gezicht, waardoor het onmogelijk te spoofen is met een foto.
  • Waterbestendigheid per de IP68-standaard: dankzij deze gecertificeerde bescherming en duurzaamheid kan de iPhone 11 gedurende een beperkte tijd en tot 2 meter veilig in water worden ondergedompeld. Hierdoor is hij bijvoorbeeld ook bestand tegen stof.

De zwakke punten

Met de bovestaande punten in het achterhoofd is het bijna een no-brainer dat de iPhone 11 een uitstekende keuze is om in 2022 aan te schaffen, maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Het toestel heeft ook een paar punten die niet in zijn voordeel werken:

  • Het beeldscherm heeft een relatief lage verversingsfrequentie: Al geruime tijd zijn er mobiele telefoons met een hogere verversingsfrequentie. Zo is 90Hz tot 120 Hz momenteel de standaard, zelfs voor goedkopere telefoons. De iPhone 11 daarentegen heeft een 60 Hz scherm. Dit vertaalt zich zo nu en dan in enige vertraging tijdens het scrollen.
  • Weinig werkgeheugen (RAM): Het klopt dat iPhones efficiënter omgaan met RAM dan Android toestellen. Dit komt voornamelijk omdat het besturingssysteem, iOS, perfect geoptimaliseerd is voor de iPhone. Meerdere taken tegelijk draaien op de iPhone 11 kan echter soms wat moeizamer verlopen. Dit komt voornamelijk omdat 4 GB aan werkgeheugen in dit geval eigenlijk ietwat krap is.
  • Geen 5G-ondersteuning: Tegenwoordig bieden alle grote providers 5G aan. De iPhone 11 heeft echter geen processor die dit ondersteunt. Mocht je met 4G tevreden zijn, dan is er uiteraard geen vuiltje aan de lucht.
refurbished iphone 11 nog een goede koop

De iPhone 11 vergeleken met zijn opvolgers, de iPhone 12 en 13

Na de iPhone 11 kwamen de iPhone 12 en 13. In het onderstaande overzicht zie je hoe de 11 zich verhoudt tot zijn opvolgers op het gebied van beeldscherm, processor, geheugen, camera’s en nog veel meer:

iPhone 11iPhone 12 iPhone 13
Beeldscherm6,1-inch retina IPS LCD-technologie, 1.792-bij-828-pixels HD+ resolutie, 60 Hz 6,1-inch Super retina XDR OLED-technologie, 2.532-bij-1.170-pixels FullHD+ resolutie, 60 Hz 6,1-inch Super retina XDR OLED-technologie, 2.532-bij-1.170-pixels FullHD+ resolutie, 60 Hz
Hoofdcamera- 12-megapixel primaire sensor met f/1.8-diafragma
- Secundaire sensor met 12-megapixel groothoeklens met f/2.4-diafragma
- 12-megapixel primaire sensor met f/1.6-diafragma
- Secundaire sensor met 12-megapixel groothoeklens met f/2.4-diafragma
- 12-megapixel primaire sensor met f/1.6-diafragma
- Secundaire sensor met 12-megapixel groothoeklens met f/2.4-diafragma
Opslagcapaciteit64, 128 of 256 GB64, 128 of 256 GB128, 256 of 512 GB
Processor en werkgeheugen6-core A13 Bionic chip
met 4 GB RAM
6-core A14 Bionic chip
met 4 GB RAM
6-core A15 Bionic chip
met 6 GB RAM
BesturingssysteemiOS 15iOS 15iOS 15
Batterij3.110 mAh batterijcapaciteit met een batterijduur van 1 dag, 18W bekabeld opladen en draadloos opladen2.815 mAh batterijcapaciteit met een batterijduur van 1 dag, 20W bekabeld opladen, 15W MagSafe draadloos opladen en 7,5W Qi opladen3.240 mAh batterijcapaciteit met een batterijduur van 1 dag, 20W bekabeld opladen, 15W MagSafe draadloos opladen en 7,5W Qi opladen
Connectiviteit4G LTE5G, 4G LTE5G, 4G LTE
Gewicht194 gram164 gram173 gram
Prijs van een refurbished toestelvanaf ongeveer 400 eurovanaf ongeveer 540 eurovanaf ongeveer 800 euro

Een refurbished iPhone 11: onze conclusie

Het is duidelijk dat de iPhone 11, ondanks het feit dat hij meer dan twee jaar oud is, nog steeds functies en technische specificaties heeft die een high-end smartphone waardig zijn.

Aan de andere kant schiet het toestel niet geheel verassend op sommige punten enigszins tekort in vergelijking met het huidige arsenaal aan smartphones. Dit zie je voornamelijk terug als het gaat om het beeldscherm, het werkgeheugen en de camera’s.

Toch is een refurbished iPhone 11 nog een goede koop. Dit vooral als je op zoek bent naar een iPhone die niet één van de nieuwste is en tegen een relatief gunstige prijs komt. Zo is hij al te krijgen voor ongeveer 400 euro – of zelfs minder afhankelijk van de variant. Je vindt ze allemaal terug in ons vergelijkingsoverzicht, waar alle aanbieders op een rijtje staan.