Zo draagt een refurbished telefoon bij aan een beter milieu

Als je voor een refurbished Apple product kiest weet je dat je top kwaliteit krijgt tegen een vriendelijke prijs, maar wist je dat je tegelijkertijd ook een mooie bijdrage levert aan een beter milieu?

Neem bijvoorbeeld mobiele telefoons. Niemand kan zich meer een wereld voorstellen zonder de mobiele telefoon. Ze zijn zelfs zo belangrijk in ons leven dat we gemiddeld om de twee jaar overstappen naar een nieuw toestel. Dit is veel vaker dan elk ander apparaat in ons huishouden. Deze vervangingscyclus is zo ingeburgerd in ons systeem dat men veelal niet stilstaat bij de gevolgen voor het milieu.

Duurzaam hoe?

Als het gaat om dagelijks gebruik zijn mobiele telefoons eigenlijk helemaal niet zo schadelijk voor het milieu. Sterker nog, ze horen bij de meest energie-efficiënte apparaten in ons huishouden. Het opladen kost gemiddeld maar een paar watt aan elektriciteit, waarbij je ervan uit kan gaan dat je er niet meer dan een enkele euro per jaar aan kwijt bent. Wel is het zo dat data verbruik over de keten heen een duidelijke impact heeft, maar dit is iets wat je van elk apparaat dat verbonden is het met internet kunt zeggen.

Bij mobiele telefoons zit het hem juist in twee grote pijnpunten. Zo heb je de grondstoffen en energie die benodigd zijn voor de productie van een mobiele telefoon. Dit terwijl je aan de andere kant de enorme verspilling hebt die komt met het feit dat we om de twee jaar een nieuwe aanschaffen.

Naar verluidt is bijna 90% van de CO2-afdruk van een mobiele telefoon over de eerste twee jaar toe te schrijven aan de productie, waarbij het overgrote deel vrijkomt bij het winnen van zeldzame metalen. Hierbij komt nog eens dat de CO2-afdruk met elk nieuw model toeneemt. Zo is de afdruk van de iPhone 6S meer dan de helft groter dan die van de iPhone 4S.

Fabrikanten geven zelf ook toe dat het merendeel van de emissies vrijkomen gedurende het productieproces. In Apple’s Environmental Responsibility Report (uit 2019) kan je terugvinden dat 74% van hun footprint is toe te wijden aan de productie van iPhones, iPads, MacBooks etc. Dit tegen om en nabij 20% voor het dagelijks gebruik van een Apple apparaat.

milieu

De verspilling en vervuiling die komt met onze vervangdrang is ook niet mals. Zo schat de VN dat we alleen al in 2019 wereldwijd een ‘tech’-gerelateerde afvalberg van 50 miljoen ton wisten te creëren. Men verwacht dat deze afvalberg is verdubbeld om en nabij het jaar 2050 als we zo doorgaan.

De chemicaliën in producten zoals mobiele telefoons en tablets zijn ook in staat om onze grond, water en lucht aan te tasten. Naar schatting komt 70% van ons giftig afval voort uit elektronica, waarbij mobiele telefoons de grootste bijdrage leveren. Ook vanuit maatschappelijk oogpunt missen we de boot. Tech-afval wordt veelal naar ‘e-waste dumps’ in Afrika en Azië gestuurd, waar arbeiders hun gezondheid op het spel zetten om zeldzame metalen uit gebruikte apparaten te winnen.

Circulair maakt het verschil

Het is duidelijk dat we op deze manier niet verder kunnen doorgaan. Juist daarom kan een refurbished apparaat al een wereld van verschil maken, want de makkelijkste manier om een steentje bij te dragen is om een apparaat simpelweg langer te gebruiken. Zo schat men dat je de CO2-afdruk van een mobiele telefoon over zijn gehele levensspanne terugbrengt met een derde met elk jaar dat je hem langer gebruikt. Hierbij houden we dan zelfs nog geen rekening met de emissies van die nieuwe telefoon die in dit geval niet hoeft te worden geproduceerd en het feit dat er geen gebruikte telefoon boven op de afvalberg komt.

Helaas is het langer gebruiken van je huidige mobiele telefoon vaak geen optie daar waar het beestje te langzaam is, de batterij leegzuigt of simpel gezegd gewoon ‘op’ is. Juist in dit geval kan een refurbished telefoon een mooie uitkomst zijn!

Maar wat is nou een refurbished telefoon? Een refurbished telefoon heeft een eerdere eigenaar gehad. Dit kan zowel een particulier of een bedrijf zijn geweest. Het apparaat is opgekocht door een professionele ‘refurbishers’ die het na een strenge revisie en keuring weer een tweede leven heeft gegeven en te koop aanbiedt met garantie.

Juist met een refurbished telefoon draag je dus bij aan een beter milieu, daar waar je de twee grootste vervuilingsfactoren adresseert.  Je voorkomt dat een telefoon die nog goed mee kan op de ‘tech’-afvalberg komt èn er hoeft onder de streep geen nieuwe telefoon te worden geproduceerd.

Benieuwd naar wat al er zoal beschikbaar is aan refurbished iPhones en iPads? Check dan vooral ons vergelijkingsplatform!