Wat is het Keurmerk Refurbished?

In de jungle van refurbished telefoons en tablets kan het soms moeilijk zijn om het kaf van het koren te scheiden. Zo kan het nog steeds zo zijn dat de kwaliteit tussen aanbieders nogal verschilt omdat zij elk een aparte definitie van ‘refurbished’ aanhouden. De ene aanbieder kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om de conditie van de accu niet te testen of bijv. wel te testen, maar dan aan de hand van zijn eigen test procedures die weer afwijken van de rest. Kortom, op deze manier is het lastig om appels met appels te vergelijken. Ook zijn er helaas aanbieders die iPhones en iPads alleen even oppoetsen en verkopen onder de titel ‘refurbished’ zonder het technisch grondig gecontroleerd en gereviseerd te hebben.

Met het in 2019 geïntroduceerde Keurmerk Refurbished kan je er zeker van zijn dat je refurbished iPhone, iPad of MacBook voldoet aan een éénduidige hoge kwaliteitsstandaard en je dus niet een kat in de zakt koopt. Het keurmerk wordt dan ook niet voor niets gesteund door de Consumentenbond.

Kort samengevat, staat het Keurmerk Refurbished voor de volgende kernpunten:

  • Strenge technische kwaliteitseisen waaraan dient te worden voldaan
  • Standaard twee jaar garantie zowel op het apparaat als de accessoires én de accu
  • Uniforme cosmetische standaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan
  • Strenge selectie van aanbieders die het keurmerk mogen dragen

Gegarandeerd hoogstaande kwaliteit zodat je weet waar je aan toe bent

Alle aanbieders die het Keurmerk Refurbished dragen dienen te voldoen aan strenge kwaliteitseisen en moeten jaarlijks grondige onafhankelijke keuringen doorstaan om het keurmerk te behouden. Zo is het een harde eis dat een aanbieder refurbished iPhones test op minimiaal 50 punten aan de hand van gestandaardiseerde processen. Dit omvat onder meer het scherm, de accu, de cameralens, de microfoon, het besturingssysteem en nog veel meer. Kortom, zowel een software- als een hardware-matige inspectie dient te worden uitgevoerd.

Keurmerk Refurbished

TÜV (Nederland) controleert periodiek aan de hand van een technische audit of een aanbieder in lijn met deze processen werkt, zodat de hoge kwaliteitsstandaarden van het keurmerk worden gewaarborgd. Zij zijn wat dat betreft dé specialist als het gaat om onafhankelijke technische beoordeling, certificering, keuring, en inspectie. De afkorting TÜV lijkt met zijn umlaut ietwat Duits en van origine is dat het ook. TÜV staat voor “Technische Inspectie Vereniging” en is één van de vele symbolen van Duitse precisie, structuur en degelijkheid. Ooit opgericht in 1869 met als hoofdactiviteit het inspecteren van boilers en tegenwoordig met meer dan 10,000 medewerkers wereldwijd is TÜV een autoriteit op het gebied van certificering. Je kan er dan ook gerust van zijn dat een aanbieder die inspectie van TÜV is doorgekomen je een refurbished telefoon of tablet biedt die tip-top in orde is.

Twee jaar garantie als de standaard

Alhoewel een refurbished toestel met het Keurmerk Refurbished door een uiterst strenge revisie is gegaan, kunnen er net zoals met splinternieuwe apparaten onverhoopt na een tijdje technische mankementen optreden. Met het Keurmerk Refurbished kun je in dit geval bouwen op een tweejarige garantieperiode op zowel het toestel, de laadaccessoires én de batterij. Vooral voor wat betreft de batterij is dit een mooie plus, want op een nieuw toestel krijg je vaak maar één jaar garantie op dit onderdeel.

Eénduidige richtlijnen voor de cosmetische staat van een refurbished apparaat

Binnen het keurmerk worden drie uniforme gradaties aangehouden voor het uiterlijk van refurbished iPhones en iPads. Let wel – het gaat hier alleen om het uiterlijk, want vanuit technisch opzicht zijn de apparaten volledig doorgelicht en geïnspecteerd.  Deze definities zijn als volgt:

Klasse A – Zo goed als nieuw: apparaten in deze categorie vertonen geen tot minimale gebruikssporen. Als er überhaupt al sporen zijn dan moet je vaak al echt je best doen om ze te zien.

Klasse B – Licht gebruikt: apparaten in deze categorie hebben typische enkele tot meerdere lichte cosmetische gebruikssporen. Denk aan kleine krasjes of deukjes op het beeldscherm of de behuizing. Ook hier moet je meestal je best doen om deze sporen waar te nemen.

Klasse C – Zichtbaar gebruikt: een zichtbaar gebruikte refurbished telefoon of tabletheeft veelal meerdere significante cosmetische gebruikssporen. Hier gaat het typisch op een diepere kras in – of deukjes op – de behuizing. Het gaat hier dan ook om slijtage dat voortkomt uit dagelijks gebruik over een langere periode, maar vanuit technisch opzicht werk het apparaat uiteraard als een zonnetje.

Een keurmerk alleen voor professionele en financieel-gezonde aanbieders

Om de kwaliteit verder te waarborgen worden aanbieders ook op een aantal bedrijf-gerelateerde punten getoetst. Zo kunnen alleen bedrijven die zich volledig toespitsen op het ‘refurbishen’ van telefoons en tablets het keurmerk verkrijgen en dienen zij jaarlijks een minimale omzet van EUR 2 miljoen te behalen op refurbished producten. Hiernaast wordt ook gekeken naar de vermogenspositie, de solvabiliteit, reviews van leveranciers en kredietfaciliteiten. EDR Credit Services (wat onderdeel uitmaakt van DAS) is verantwoordelijk voor deze periodieke toetsing die gebeurd aan de hand van een officiële audit. Dit allemaal zodat je er zeker van kan zijn dat een aanbieder niet uit het niets zomaar op de fles gaat.

Op dit moment zijn er een zestal aanbieders die het Keurmerk Refurbished mogen dragen:

Omdat wij vinden dat het Keurmerk Refurbished een belangrijke afweging zou moeten zijn als je een refurbished telefoon of tablet koopt, hebben wij ervoor gekozen om dit integreren in ons vergelijkingsplatform. Zo kun je zowel als het gaat om iPhones of iPads eenvoudig filteren op toestellen en aanbieders die het keurmerk aanbieden.